Aktif Dinleme ve Empati Kurma

Hekim-hasta veya uzman-danışan ilişkisinde, dinlenilmeme ve anlaşılmama hissi sıkça yaşanan bir durumdur. Bu duygusal mesafeyi kapatmak için hastanın/danışanın yerine kendinizi koymak ve aktif dinleme ile güven oluşturmak önemlidir.

Beden Dilini Kontrol Etme

Samimiyet ve anlayışı ifade etmek için beden dilinin kullanımı önemlidir. Rahat ve yakın bir duruş sergilemek, jest ve ifadelerle iletişimi desteklemek duygusal bağın güçlenmesine yardımcı olabilir.

Anlaşılır ve Sade Bir Dil Kullanma

Teknik terimlerden kaçınıp anlaşılır bir dil kullanmak, hastanın/danışanın kendini daha rahat ifade etmesine yardımcı olur. Net iletişim, karşılıklı anlayışı artırır.

İnteraktif Tedavi Yaklaşımı

Sadece hekimin/danışmanın bakış açısından ziyade hastanın/danışanın perspektifini de dinlemek önemlidir. Eleştiriye açık olup ortak bir çözüm bulmak, duygusal bağın güçlenmesini sağlar.

Hastanın/Danışanın Hikayesine Değer Verme

Hasta veya danışanın geçmişiyle empati kurmak, sağlık hizmetlerinde duygusal bağın derinleşmesine yardımcı olur. Onların geçmişini anlamak ve takdir etmek, güveni artırır ve ilişkiyi güçlendirir.

Kaynak: “Sağlık İletişiminde Beden Dili” isimli e-kitap ve Stanford Üniversitesi’nin doktor-hasta ilişkisi üzerine yaptığı araştırma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir